Ten suplement wcale nie jest taki dobry. Nowe ustalenia naukowców

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Nie da się ukryć, że Polacy są w czołówce narodów, które uwielbiają i na potęgę łykają suplementy. W szczególności upodobaliśmy sobie jeden z nich. Mowa o kwasach Omega-3. To suplement nie tylko popularny, ale często polecany. Z najnowszych ustaleń naukowców wynika, że wcale nie jest taki zdrowy i wskazany, jakby się wydawało. Wręcz przeciwnie, może szkodzić. 
Processed,Collage,Of,Golden,Yellow,Oil,Bubbles,Texture.,Background,For
Polacy przyjmują ten suplement na potęgę. Naukowcy wykazali, że bardziej szkodzi niż pomaga
Shutterstock

Kwasy omega-3 są suplementem, który Polacy przyjmują coraz częściej. Często też jest on zalecany i polecany przez specjalistów. 

Suplementy z kwasami omega-3 wcale nie takie zdrowe

Kwasy omega-3 znajdują się w oleju rybnym z tłustych ryb takich jak łosoś, makrela, czy pstrąg. Ich główne, pożyteczne dla organizmu człowieka, jest działanie przeciwzapalne. Okazuje się, że to zalecenie i łykanie suplementów zawierających kwasy omega-3 nie do końca jest zdrowe i przynoszące tak duży pożytek jakby się mogło wydawać. 

Najnowsze badania, opublikowane w magazynie BMJ Medicine, przeprowadzone przez naukowców z Wielkiej Brytanii, mówią, że suplementacja kwasami omega-3 nie tylko nie wspiera organizmu, ale wręcz przeciwnie może być szkodliwa dla zdrowia. Naukowcy dowiedli, że regularne stosowanie oleju rybnego zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca oraz udaru.

Naukowcy przebadali suplementy z kwasami omega-3. Ryzyko zawału i udaru

Badanie zostało przeprowadzone na grupie 415 tys. uczestników w wieku 40-69 lat. Naukowcy, przeprowadzając je przez 12 lat, monitorowali zdrowie uczestników. Jedna trzecia badanych przyjmowała regularnie suplementy z kwasami omega-3. Okazało się, że u osób zdrowych, które je przyjmowały, ryzyko wystąpienia migotania przedsionków wzrosło aż o 13 proc. a ryzyko udaru o 5 proc.

Dr Richarda Isaacsona, prowadzący to badanie, zaleca, by osoby zdrowe, zanim zaczną suplementować się kwasami omega-3, sprawdziły ich poziom w swoim organizmie. Zaleca, by jeśli nawet były pewne ich niedobory nie sięgać po pastylki albo kapsułki, ale zmienić dietę. Z kolei dr Andrew Freeman z National Jewish Health w Denver zwrócił uwagę, że suplementy z kwasami omega-3, często zawierają zanieczyszczenia i metale ciężkie m.in. rtęć.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Co zamiast kwasów omega-3? Sięgnij po te produkty

Dlatego też specjaliści radzą, by zamiast po kwasy omega-3, sięgać po ryby. Najlepiej sprawdzą się takie gatunki jak makrela, tuńczyk, czy łosoś a także sardynki, pstrąg, śledzie. Ci, którzy ich nie jedzą, znajdą je w nasionach chia, fasoli edamame oraz siemieniu lnianym. Warto jednak zaznaczyć, że w tej formie mogą się one nieco trudniej metabolizować u niektórych osób. Zanim też sięgniemy po którykolwiek z suplementów, lepiej skonsultować się z lekarzem. 

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link