GIS ostrzega w sprawie świątecznej żywności. To trzeba wziąć sobie do serca

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Święta sprawiają, że kupujemy dużo żywności i przygotowujemy mnóstwo świątecznych potraw. Podczas zakupów trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach, by zadbać o zdrowie swoje, swojej rodziny i gości, którzy przyjdą z nami świętować. Oto co zaleca Główny Inspektorat Sanitarny. 
święta, boże narodzenie, wigilia
Podczas świątecznych zakupów i przygotować trzeba trzymać się określonych zasad
Shutterstock

Zakupy świątecznego jedzenia warto dokładnie zaplanować i rozplanować. Unikniemy wtedy zakupów nieprzemyślanych, kupimy tyle, ile nam potrzeba i nie będziemy marnować jedzenia. Główny Inspektorat Sanitarny przypomina o kilka uniwersalnych zasadach, dotyczących zakupów. Sprawdzą się oczywiście zawsze, ale teraz są szczególnie ważne.

Bezpieczne zakupy spożywcze

Sprawdzaj datę ważności -  upewnij się, że nie jest przekroczona;
Oceniaj stan opakowania -  unikaj produktów, których opakowanie jest uszkodzone, zgniecione lub otwarte'
Zwracaj uwagę na wygląd i zapach -  jeśli coś wydaje się  podejrzane, nie kupuj;.
Sprawdzaj etykiety - zgodnie z przepisami powinny zawierać informacje o składnikach, wartościach odżywczych i sposobie przechowywania;.
Kupuj w sprawdzonych miejscach - wybieraj znane sklepy, sprzedawców czy też funkcjonujące od lat bazary;
Unikaj sprzedaży pokątnej,  kupowania od przypadkowych i niesprawdzonych sprzedawców;
Uważaj na wyjątkowo atrakcyjne oferty cenowe, szczególnie w przypadku sprzedaży internetowej i promocji. Mogą to być produkty na końcu terminu ważności.

Przygotowanie świątecznych potraw

Utrzymuj czystość
Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowania.
Myj ręce po wyjściu z toalety.
Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowania żywności.
Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.

Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności.
Do przygotowania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia.
Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu miedzy żywnością surową z już ugotowaną.

Przestrzegaj odpowiednio długiego czasu gotowania i pieczenia potraw
Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza.
Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia, tak aby zyskać pewność, że osiągnęła temp. 70°C. Co do mięsa i drobiu musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste i nie są różowe.
Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temp. powyżej 70°C.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
Nie pozostawaj ugotowanej żywności w temp. pokojowej przez czas dłuższy niż dwie godziny.
Wszystkie gotowe i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temp. poniżej 5°C. Utrzymuj wysoka temperaturę (ponad 60°C ) gotowych potraw tuż przed podaniem.
Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce.
Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzewczych).

Używaj bezpiecznej wody i żywności
Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna.
Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność.
Wybieraj żywność, która została przygotowana tak aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko.
Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz na surowo.
Nie jedz żywności, która utraciła datę przydatności do spożycia.

Bezpieczne przechowywanie żywności

Jak przechowywać produkty w lodówce?
Wszystkie środki spożywcze przechowuj zgodnie z etykietą na opakowaniu.
Produkty spożywcze wymagające przechowywania w warunkach chłodniczych trzymaj w lodówce, w odpowiednim miejscu i temperaturze.
Produkty wymagające niższych temperatur (ok. +2°C) - surowe mięso, ryby, owoce morza

Produkty, dla których temperatura powinna osiągać wartości od +4°C do +8°C - mleko, przetwory mleczne (jogurty, sery, itp.), wędliny, masło, i wszystkie produkty, na których producent podał informację „po otwarciu przechowywać w lodówce”.

Warzywa i owoce wymagają nieco wyższych temperatur (od +9°C do +10°C).

Jaja wymagają jedynie niewielkiego schłodzenia, możemy je zatem umieszczać w pojemniku na drzwiach lodówki (od +10°C do +15°C).

Wszelkiego rodzaju mrożonki muszą być umieszczane w zamrażalniku, w temperaturze nie wyższej niż -18°C, chyba że producent na opakowaniu określił inne możliwe warunki i czas przechowywania.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link