Jeżyny rosną w siłę! Coraz więcej Polaków sięga po te superowoce pełne witamin i antyoksydantów

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Sezonowe owoce podbijają serca Polaków, ale to jeżyny stały się prawdziwym hitem ostatnich lat. Z badań Kantar Polska wynika, że zainteresowanie nimi wzrosło aż o 38 proc. w ciągu czterech lat. Eksperci podkreślają, że te słodkie, ciemne owoce to źródło witamin, błonnika i naturalnych antyoksydantów, które wspierają odporność i zdrowie serca.
jeżyny superowoce zdrowe odżywianie owoce sezonowe witamina C antyoksydanty błonnik zdrowy styl życia dieta polskie owoce
Jeżyny rosną w siłę! Coraz więcej Polaków sięga po te superowoce pełne witamin i antyoksydantów
Shutterstock

Dlaczego jeżyny to superowoce?

Rośnie popularność sezonowych owoców. Rekordy biją już nie tylko borówki, maliny, truskawki, porzeczki czy jagoda kamczacka. Według badań Kantar Polska to jeżyny są liderem wzrostu zainteresowania konsumentów w ciągu ostatnich lat. Dynamiką przyrostu ilości konsumentów wyprzedzają nawet borówkę wysoką.

Jeżyny świetnie wyglądają, są smaczne i zachwycają walorami. Nic dziwnego, że coraz więcej konsumentów sięga po nie ze świadomością, że to prawdziwe superowoce.

Zdrowotne właściwości jeżyn

Jeżyny mają wyjątkowo bogaty skład odżywczy i silne właściwości prozdrowotne. Zawierają duże ilości witamin C - filiżanka jeżyn zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C - oraz witaminę K, która poprawia krzepnięcie krwi i zdrowie kości.

Jeżyny działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, co czyni je cennymi w profilaktyce jesiennych infekcji. Ich intensywnie ciemna barwa świadczy o wysokim stężeniu antocyjanów i kwasu elagowego. Te związki wspierają odporność, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, poprawiają pracę serca i układu pokarmowego.

Jeżyny są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w błonnik, co sprzyja lepszemu trawieniu i daje uczucie sytości. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, jeżyny wspierają prawidłowe funkcjonowanie jelit, przyspieszają metabolizm i sprzyjają oczyszczaniu organizmu.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Nowe odmiany i słodki smak zamiast kwaśnego mitu

Dane Kantar Polska pokazują wyraźny wzrost liczby Polaków jedzących jeżyny.

- Cieszymy się, że wzrasta konsumpcja jeżyn w Polsce. Odwiedzając wiele plantacji w Polsce, obserwujemy, że obecnie konsumenci chętniej kupują jeżyny. Potwierdza to także zwiększona liczba zamówień na sadzonki jeżyn. Po latach obalony został mit, że „jeżyna jest kwaśna”. Na rynku pojawiły się owoce słodkich odmian czy to zagranicznych - np. Viktoria, Sweet Royala, czy naszych polskich - np. Glorniwa, Jagna, Maryna - komentuje dr Katarzyna Król-Dyrek, Niwa Hodowla Roślin Jagodowych.

Jeżyny – lider wzrostu wśród sezonowych owoców

Jeżyny należą do gatunków, które zyskują najwięcej. W ujęciu procentowym jeżyny są najszybciej rosnącym gatunkiem wśród wszystkich polskich owoców i warzyw.

W skali trzech ostatnich lat zyskały o 1/4 więcej konsumentów (24 proc.). Jest to wynik lepszy nawet od borówki, która wzrosła o 1/5 (20 proc.). Wzrosty liczby konsumentów jeżyn w okresie ostatnich 4 lat jest jeszcze wyższy i wynosi 38 proc.

- Konsumenci coraz chętniej kupują owoce jeżyny. Po pierwsze, dlatego, że jeżyny smakują, a po drugie, dlatego że wzrasta świadomość ich wartości prozdrowotnych. Jako firma hodowlana obserwujemy nie tylko wzrost zainteresowania uprawą wczesnych, słodkich, odmian jak Glorniwa, Loch Tay. Wzrasta również popyt na owoce jeżyny w terminie jesiennym, z odmian powtarzających owocowanie. Przykładem Maryny, która wydaje słodkie, duże i jędrne owoce - dodaje dr Katarzyna Król-Dyrek.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link