
Spis treści
Dlaczego jeżyny to superowoce?
Rośnie popularność sezonowych owoców. Rekordy biją już nie tylko borówki, maliny, truskawki, porzeczki czy jagoda kamczacka. Według badań Kantar Polska to jeżyny są liderem wzrostu zainteresowania konsumentów w ciągu ostatnich lat. Dynamiką przyrostu ilości konsumentów wyprzedzają nawet borówkę wysoką.
Jeżyny świetnie wyglądają, są smaczne i zachwycają walorami. Nic dziwnego, że coraz więcej konsumentów sięga po nie ze świadomością, że to prawdziwe superowoce.
Zdrowotne właściwości jeżyn
Jeżyny mają wyjątkowo bogaty skład odżywczy i silne właściwości prozdrowotne. Zawierają duże ilości witamin C - filiżanka jeżyn zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C - oraz witaminę K, która poprawia krzepnięcie krwi i zdrowie kości.
Jeżyny działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, co czyni je cennymi w profilaktyce jesiennych infekcji. Ich intensywnie ciemna barwa świadczy o wysokim stężeniu antocyjanów i kwasu elagowego. Te związki wspierają odporność, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, poprawiają pracę serca i układu pokarmowego.
Jeżyny są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w błonnik, co sprzyja lepszemu trawieniu i daje uczucie sytości. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, jeżyny wspierają prawidłowe funkcjonowanie jelit, przyspieszają metabolizm i sprzyjają oczyszczaniu organizmu.
Nowe odmiany i słodki smak zamiast kwaśnego mitu
Dane Kantar Polska pokazują wyraźny wzrost liczby Polaków jedzących jeżyny.
- Cieszymy się, że wzrasta konsumpcja jeżyn w Polsce. Odwiedzając wiele plantacji w Polsce, obserwujemy, że obecnie konsumenci chętniej kupują jeżyny. Potwierdza to także zwiększona liczba zamówień na sadzonki jeżyn. Po latach obalony został mit, że „jeżyna jest kwaśna”. Na rynku pojawiły się owoce słodkich odmian czy to zagranicznych - np. Viktoria, Sweet Royala, czy naszych polskich - np. Glorniwa, Jagna, Maryna - komentuje dr Katarzyna Król-Dyrek, Niwa Hodowla Roślin Jagodowych.
Jeżyny – lider wzrostu wśród sezonowych owoców
Jeżyny należą do gatunków, które zyskują najwięcej. W ujęciu procentowym jeżyny są najszybciej rosnącym gatunkiem wśród wszystkich polskich owoców i warzyw.
W skali trzech ostatnich lat zyskały o 1/4 więcej konsumentów (24 proc.). Jest to wynik lepszy nawet od borówki, która wzrosła o 1/5 (20 proc.). Wzrosty liczby konsumentów jeżyn w okresie ostatnich 4 lat jest jeszcze wyższy i wynosi 38 proc.
- Konsumenci coraz chętniej kupują owoce jeżyny. Po pierwsze, dlatego, że jeżyny smakują, a po drugie, dlatego że wzrasta świadomość ich wartości prozdrowotnych. Jako firma hodowlana obserwujemy nie tylko wzrost zainteresowania uprawą wczesnych, słodkich, odmian jak Glorniwa, Loch Tay. Wzrasta również popyt na owoce jeżyny w terminie jesiennym, z odmian powtarzających owocowanie. Przykładem Maryny, która wydaje słodkie, duże i jędrne owoce - dodaje dr Katarzyna Król-Dyrek.