
Spis treści
Państwowa Inspekcja Sanitarna (PIS) w wyniku kontroli urzędowej wykryła obecność bakterii Salmonella spp. w 1 z 5 próbek herbaty ziołowej wyprodukowanej przez Herbapol – Lublin S.A.
Eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego ocenili, że produkt o podanym niżej numerze partii może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
W jakiej partii herbaty ziołowej wykryto Salmonellę spp?
Kontrola urzędowa PIS dotyczyła następującego produktu:
- produkt: Morwa biała. Suplement diety. Herbata ziołowa, Zielnik Polski, 40g (20 torebek),
- producent: Herbapol - Lublin S.A., ul. Diamentowa 25, 20-471 Lublin,
- numer partii: L 0185,
- data minimalnej trwałości: 05.2027.
Działania producenta i organów kontroli
Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zaleca się, aby konsumenci nie spożywali produktu z partii objętej komunikatem PIS. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Objawy związane z zakażeniem bakterią Salmonella
Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Są to:
- bóle brzucha,
- gorączka,
- biegunka,
- odwodnienie,
- nudności,
- wymioty.
Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa. Szczególnie dotyczy to małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Na szczęści salmonellozy można skutecznie leczyć.