Grzybobranie – co robić, by było bezpieczne?

Ten tekst przeczytasz w mniej niż minutę
Gdzie szukać pomocy, gdy nie jesteśmy pewni jaki gatunek grzybów mamy w koszyku? Kto powinien unikać grzybów? Jak postępować w przypadku zatrucia? Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, iż nieodpowiednie rozpoznanie grzybów może prowadzić do poważnych zatruć, a nawet do zagrożenia życia.
Jak zbierać grzyby bezpiecznie?
Shutterstock

Dlatego w razie wątpliwości warto odwiedzić najbliższą stację sanitarno-epidemiologiczną, gdzie dyżurują grzyboznawcy i klasyfikatorzy. Co ważne, ocena grzybów jest bezpłatna.

Klasyfikator grzybów i grzyboznawca

Uprawnienia grzyboznawcy, po ukończeniu specjalistycznego kursu i zdaniu egzaminu, nadaje w drodze decyzji administracyjnej Wielkopolski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny. Grzyboznawcy posiadają uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych. Z kolei klasyfikatorzy grzybów oceniają wyłącznie grzyby świeże.

Pomocny może okazać się też atlas grzybów i aplikacje mobilne.

Groźne zatrucia

Jak informuje GIS, najczęstszą przyczyną zatrucia jest pomyłka w rozpoznaniu gatunku lub niewłaściwe przygotowanie potraw. Objawy mogą pojawić się już po kilku godzinach, ale czasem dopiero po kilkunastu. Ich intensywność zależy od rodzaju toksyn, ilości spożytych grzybów i indywidualnych predyspozycji organizmu.

Typowe objawy zatrucia to:

Dalszy ciąg materiału pod wideo

• nudności i wymioty,

• bóle brzucha i głowy,

• gorączka.

Szybka diagnoza jest często utrudniona, ponieważ objawy mogą przypominać infekcje przewodu pokarmowego.

Ważne

Pierwsza pomoc:

  • Natychmiast skontaktuj się z lekarzem lub zadzwoń pod numer alarmowy 999 lub 112.
  • Można sprowokować wymioty, ale nie podawaj mleka ani alkoholu – przyspieszają wchłanianie toksyn.

Kto powinien unikać grzybów?

Grzyby jadalne mają wiele cennych właściwości odżywczych i prozdrowotnych. Mogą być jednak niebezpieczne dla:

  • dzieci
  • kobiet w ciąży i karmiących piersią
  • osób starszych
  • osób z chorobami przewodu pokarmowego.

Jak się przygotować do grzybobrania?

GIS przypomina też o odpowiednim przygotowaniu się do grzybobrania. Niezbędny jest odpowiedni strój chroniący przed wilgocią, komarami i grzybami, a także środek odstraszający owady.

Źródło: Główny Inspektor Sanitarny

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link