
Spis treści
Dlatego w razie wątpliwości warto odwiedzić najbliższą stację sanitarno-epidemiologiczną, gdzie dyżurują grzyboznawcy i klasyfikatorzy. Co ważne, ocena grzybów jest bezpłatna.
Klasyfikator grzybów i grzyboznawca
Uprawnienia grzyboznawcy, po ukończeniu specjalistycznego kursu i zdaniu egzaminu, nadaje w drodze decyzji administracyjnej Wielkopolski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny. Grzyboznawcy posiadają uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych. Z kolei klasyfikatorzy grzybów oceniają wyłącznie grzyby świeże.
Pomocny może okazać się też atlas grzybów i aplikacje mobilne.
Groźne zatrucia
Jak informuje GIS, najczęstszą przyczyną zatrucia jest pomyłka w rozpoznaniu gatunku lub niewłaściwe przygotowanie potraw. Objawy mogą pojawić się już po kilku godzinach, ale czasem dopiero po kilkunastu. Ich intensywność zależy od rodzaju toksyn, ilości spożytych grzybów i indywidualnych predyspozycji organizmu.
Typowe objawy zatrucia to:
• nudności i wymioty,
• bóle brzucha i głowy,
• gorączka.
Szybka diagnoza jest często utrudniona, ponieważ objawy mogą przypominać infekcje przewodu pokarmowego.
Pierwsza pomoc:
- Natychmiast skontaktuj się z lekarzem lub zadzwoń pod numer alarmowy 999 lub 112.
- Można sprowokować wymioty, ale nie podawaj mleka ani alkoholu – przyspieszają wchłanianie toksyn.
Kto powinien unikać grzybów?
Grzyby jadalne mają wiele cennych właściwości odżywczych i prozdrowotnych. Mogą być jednak niebezpieczne dla:
- dzieci
- kobiet w ciąży i karmiących piersią
- osób starszych
- osób z chorobami przewodu pokarmowego.
Jak się przygotować do grzybobrania?
GIS przypomina też o odpowiednim przygotowaniu się do grzybobrania. Niezbędny jest odpowiedni strój chroniący przed wilgocią, komarami i grzybami, a także środek odstraszający owady.
Źródło: Główny Inspektor Sanitarny