GIS ostrzega: gluten w ekologicznym cukrze kokosowym. Sprawdź, czy masz ten produkt w domu

Ten tekst przeczytasz w mniej niż minutę
Główny Inspektor Sanitarny ostrzega osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę przed spożyciem ekologicznego cukru kokosowego. Produkt może wywołać wystąpienie reakcji alergicznej. Sprawdź, czy masz go w swojej kuchni!
uwaga ostrzeżenie komunikat Główny Inspetorat Sanitarny gluten alergia na pszenicę nietolerancja glutenu celiakia cukier kokosowy ostrzeżenie GIS wycofanie produktu bezpieczeństwo żywności zdrowie dieta bezglutenowa
GIS ostrzega: gluten w ekologicznym cukrze kokosowym. Sprawdź, czy masz ten produkt w domu
ShutterStock

Gluten w cukrze kokosowym

Główny Inspektor Sanitarny (GIS) został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu obecności glutenu (>20 mg/kg) w określonej partii cukru kokosowego z Indonezji.

Podmiot VINET Łukasz Moskwa przepakował kwestionowany cukier kokosowy i wprowadził do obrotu na terenie Polski. Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.

Jaki produkt został wycofany z obrotu przez GIS?

GIS podał szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: ekologiczny cukier kokosowy 250 g

Numer partii: LT251059

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Data minimalnej trwałości: 10 października 2027 roku

Kod kreskowy: 5903111231576

Producent: Vinet Łukasz Moskwa, ul. Szymanowskiego 5, 05-092 Łomianki

Jakie działania zostały podjęte przez producenta i organy kontroli?

Producent poinformował swoich kontrahentów o niezgodności. Odbiorcy realizują procedurę wycofania produktu z obrotu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu przez odbiorców w Polsce.

Co powinien zrobić konsument?

Konsumenci z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę nie powinni spożywać produktów z partii określonej w komunikacie GIS.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link