Jednolite standardy żywienia w szpitalach 2025. Projekt Ministerstwa Zdrowia [Konsultacje do 15 lipca 2025 r.]

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Ministerstwo Zdrowia przedstawiło projekt rozporządzenia, które ma ujednolicić standardy żywienia pacjentów w szpitalach. Zmiany te, w ocenie projektodawców, mają zagwarantować zdrowe, zbilansowane i dostosowane do stanu zdrowia posiłki, a także zwiększyć transparentność i jakość usług cateringowych w placówkach medycznych.
dieta, szpital, jedzenie, ministerstwo zdrowia
Jednolite standardy żywienia w szpitalach 2025. Projekt Ministerstwa Zdrowia [Konsultacje do 15 lipca 2025 r.]
Shutterstock

24 czerwca 2025 r. do uzgodnień i konsultacji publicznych trafił projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie standardu organizacyjnego żywienia w podmiocie leczniczym wykonującym działalność leczniczą w rodzaju świadczenia szpitalne. Projekt ten zakłada wprowadzenie jednolitych zasad żywienia pacjentów w szpitalach.

Nowe standardy żywienia pacjentów w szpitalach

Nowe regulacje obejmą m.in.:

  • ujednolicenie nomenklatury i kodów diet szpitalnych,
  • precyzyjne charakterystyki diet dla dzieci, dorosłych oraz kobiet w ciąży i karmiących,
  • listy produktów zalecanych i przeciwwskazanych dla poszczególnych diet,
  • szczegółowe wymagania dotyczące wartości energetycznej i odżywczej posiłków.

Posiłki będą komponowane na podstawie jadłospisów przygotowywanych przez dietetyków, a lekarze – z uwzględnieniem stanu zdrowia pacjenta – decydować będą o rodzaju diety i jej czasie trwania. Dieta będzie mogła być dostosowywana również do światopoglądu pacjenta, np. w przypadku wegetarianizmu, o ile nie stoi to w sprzeczności z zaleceniami medycznymi.

"Żywienie dla zdrowia" - nowy obowiązek szpitali

Każda placówka będzie musiała stworzyć specjalną zakładkę „Żywienie dla zdrowia” na swojej stronie internetowej. Znajdą się tam:

  • aktualne jadłospisy,
  • wyniki badań laboratoryjnych potwierdzających jakość posiłków,
  • materiały edukacyjne oparte na aktualnej wiedzy naukowej,
  • formularz do zgłaszania uwag przez pacjentów.

Nowe obowiązki firm cateringowych

Nowe przepisy będą obowiązywać również firmy zewnętrzne świadczące usługi cateringowe na rzecz szpitali. Oznacza to konieczność dostosowania ofert oraz umów do nowych wymagań. Resort zdrowia liczy, że w dłuższej perspektywie zmiany te przyczynią się do wzrostu jakości usług żywieniowych w Polsce – także w segmencie małych i średnich przedsiębiorstw.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Konsultacje trwają do połowy lipca

Uwagi do projektu rozporządzenia można zgłaszać do 15 lipca 2025 roku. Ministerstwo Zdrowia zachęca do aktywnego udziału w konsultacjach – zarówno środowiska medyczne, jak i pacjentów oraz przedstawicieli branży gastronomicznej. Rozporządzenie ma wejść w życie 1 października 2025 r. Podmioty będą miały czas na dostosowanie swojej działalności do 1 marca 2026 r.

Resort zdrowia zapowiedział, że na wdrożenie nowych standardów szpitale otrzymają dodatkowe środki finansowe. Ministerstwo zapewnia, że nie odbije się to negatywnie na finansowaniu pozostałych świadczeń opieki zdrowotnej.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link