
Jak podkreślili w uzasadnieniu autorzy projektu rozporządzenia, ograniczenie spożywania przez dzieci produktów takich jak cukier, sól i tłuszcze będzie miało pozytywny wpływ na ich stan zdrowia i pomoże wypracować pozytywne nawyki żywieniowe.
Zakaz sprzedaży kawy w placówkach oświatowych
Ministerstwo Zdrowia chce wprowadzić zakaz sprzedaży kawy we wszystkich jednostkach systemu oświaty. Jak argumentuje resort, "przepis ten jest odpowiedzią na postulaty rodziców, opiekunów dzieci i młodzieży oraz osób zarządzających placówkami oświatowymi zgłaszane do organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, które wyrażają zaniepokojenie w związku z zauważoną wzmożoną ilością spożywania kawy lub ryzykiem spożycia jej przez małe dzieci".
W Rozporządzeniu mowa jest także o innych napojach. Dopuszczone do sprzedaży mają być napoje przygotowywane na miejscu, które zawierają nie więcej niż 5 g cukrów dodanych w 250 ml i inne bez dodatku cukrów i substancji słodzących.
Rozporządzenie ma wejść w życie wraz z rozpoczęciem przyszłego roku szkolnego, czyli 1 września 2026 roku.
Co nie zostanie objęte zakazem?
Wśród produktów, które będzie można kupić w placówkach oświatowych, znalazły się natomiast takie produkty jak pieczywo, pieczywo półcukiernicze i cukiernicze, kanapki, sałatki i surówki, mleko, produkty mleczne, napoje roślinne i produkty roślinne naśladujące produkty mleczne.
Zakupić będzie można także produkty zbożowe, warzywa, owoce, suszone warzywa i owoce, orzechy oraz nasiona (bez dodatku cukrów, substancji słodzących i soli), soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne, przeciery, musy owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne (bez dodatku cukrów i soli), a także koktajle owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne na bazie mleka, napojów roślinnych i produktów roślinnych naśladujących produkty mleczne (bez dodatku cukrów i substancji słodzących).
Dostępne będą także naturalna woda mineralna nisko lub średniozmineralizowana, źródlana i stołowa, bezcukrowe gumy do żucia i minimum 70-procentowa czekolada gorzka. Do sprzedaży dopuszczone mają być również inne produkty niezdefiniowane w rozporządzeniu, które zawierają nie więcej niż 15 g cukru, 10 g tłuszczu i 1 g soli w 100 g/ml produktu.
Rozporządzenie jedno określa także inne produkty, które będą mogły być sprzedawane. Pieczywo cukiernicze i półcukiernicze będzie musiało zawierać nie więcej niż 15 g cukru, 10 g tłuszczu i 1,2 g soli w 100 g. Z kolei produkty zbożowe będą mogły zawierać nie więcej niż 15 g cukru, 10 g tłuszczu i 1 g soli w 100 g. Produkty mleczne natomiast, napoje roślinne i produkty roślinne naśladujące produkty mleczne zostaną ograniczone do zawierających nie więcej niż 13,5 g cukru, 10 g tłuszczu i 1 g soli w 100 g/ml.
Projekt reguluje także zasady, które mają obowiązywać przy tworzeniu jadłospisów w jednostkach systemu oświaty. Do posiłków będą musiały być wykorzystywane produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i innych nasion, tłuszcze.
Będzie można zastąpić mleko produktami mlecznymi i napojami roślinnymi zaś zupy, sosy i potrawy mają być sporządzane z naturalnych składników. Z kolei potrawy smażone mają zostać ograniczone do dwóch porcji tygodniowo.