Ostrzeżenie GIS. "Nie należy spożywać produktu". Powodem przekroczenie poziomu kwasu cyjanowodorowego

Ten tekst przeczytasz w mniej niż minutę
Główny Inspektorat Sanitarny wydał pilne ostrzeżenie dotyczące ziaren lnu. Jak poinformował System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach, w badaniach stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu kwasu cyjanowodorowego.
sklep zakupy supermarket
Ostrzeżenie GIS. "Nie należy spożywać produktu”. Powodem przekroczenie poziomu kwasu cyjanowodorowego
shutterstock

W przypadku wystąpienia niepokojących objawów, należy skontaktować się z lekarzem — informuje GIS. Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Wycofanie produktu

Ziarna lnu dodaje się m.in. do wypieków (np. chleba, bułek), owsianki, jogurtu, smoothie, a także do sałatek i dań warzywnych. Producent poinformował konsumentów o konieczności wycofywania produktu:

Len Złoty Bio. Gramatura opakowań: 200 g, 400 g, 500 g, 1 kg, 2 kg, 5 kg, numery partii: 1600/xxxxxxx, 1677/xxxxxxx, daty minimalnej trwałości: 30.09.2025. Kraj pochodzenia surowca: Mołdawia. Producent: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno.

Także GIS poinformował, że nie należy spożywać produktu z partii objętych komunikatem.

Kwas cyjanowodorowy w nasionach lnu

Ziarna lnu mają opinię superproduktu – są bogate w błonnik, kwasy omega-3 i przeciwutleniacze. Zawierają też naturalnie występujące glikozydy cyjanogenne – głównie linamarynę i lotaustralinę. Te związki po rozkładzie (np. podczas trawienia) mogą prowadzić do powstania kwasu cyjanowodorowego (HCN), znanego również jako cyjanowodór – silnie toksycznej substancji.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ustalił najwyższe dopuszczalne poziomy cyjanowodoru w siemieniu lnianym.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link