
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów, należy skontaktować się z lekarzem — informuje GIS. Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
Wycofanie produktu
Ziarna lnu dodaje się m.in. do wypieków (np. chleba, bułek), owsianki, jogurtu, smoothie, a także do sałatek i dań warzywnych. Producent poinformował konsumentów o konieczności wycofywania produktu:
Len Złoty Bio. Gramatura opakowań: 200 g, 400 g, 500 g, 1 kg, 2 kg, 5 kg, numery partii: 1600/xxxxxxx, 1677/xxxxxxx, daty minimalnej trwałości: 30.09.2025. Kraj pochodzenia surowca: Mołdawia. Producent: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno.
Także GIS poinformował, że nie należy spożywać produktu z partii objętych komunikatem.
Kwas cyjanowodorowy w nasionach lnu
Ziarna lnu mają opinię superproduktu – są bogate w błonnik, kwasy omega-3 i przeciwutleniacze. Zawierają też naturalnie występujące glikozydy cyjanogenne – głównie linamarynę i lotaustralinę. Te związki po rozkładzie (np. podczas trawienia) mogą prowadzić do powstania kwasu cyjanowodorowego (HCN), znanego również jako cyjanowodór – silnie toksycznej substancji.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ustalił najwyższe dopuszczalne poziomy cyjanowodoru w siemieniu lnianym.