
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował, że w wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pestycydu – chlorpiryfosu w kontrolowanym produkcie. Jak wskazano w komunikacie, "zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego każdy poziom przekraczający obowiązującą wartość NDP może potencjalnie stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów". GIS podkreślił, że nie należy spożywać poniższej partii produktu.
Ostrzeżenie GIS: pozostałości pestycydu w mące jaglanej
Szczegóły dotyczące produktu:
- Nazwa: Mąka jaglana, opakowania 1 kg, 5 kg i 25 kg
- Numer partii: 06 2025
- Najlepiej spożyć przed końcem: 06.2026
- Dystrybutor: „TAR-GROCH-FIL” Spółka Jawna T. Krakowski, E. Drożdż, M. Kijowski, J. Drożdż, Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn
Podjęte działania
GIS poinformował, że dystrybutor podjął niezwłocznie decyzję o wycofaniu wyżej wymienionej partii produktu z rynku, a także rozpoczął realizację tej procedury. We współpracy z producentem mąki jaglanej prowadzi także działania mające na celu wyjaśnienie powstania tego zagrożenia. Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje proces wycofania powyższej partii produktu z obrotu.


![Wirus Epsteina-Barr [EBV] ma związek z toczniem. Odkrycie naukowców z USA](https://webp-konwerter.incdn.pl/eyJmIjoiaHR0cHM6Ly9nLmlu/Zm9yLnBsL3AvX2ZpbGVzLzM4/OTU2MDAwL3dpcnVzLWVidi10/b2N6ZW4tMzg5NTU2MTUuanBnIn0.jpg)
