IKEA wycofuje szpatułkę kuchenną IKEA 365+ HJÄLTE – wykryto szkodliwe substancje

Ten tekst przeczytasz w mniej niż minutę
Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed używaniem szpatułki IKEA 365+ HJÄLTE. W produkcie wykryto pierwszorzędowe aminy aromatyczne – niebezpieczne związki chemiczne, które mogą migrować do żywności i zagrażać zdrowiu. IKEA wycofuje wadliwą partię z obiegu. Sprawdź, czy masz ten produkt w domu!
sklep IKEA ikea 365+ hjälte wycofanie produktu aminy aromatyczne szkodliwe substancje w kuchni ostrzeżenie GIS niebezpieczna szpatułka ikea łyżka zdrowie a tworzywa sztuczne toksyczne substancje w akcesoriach kuchennych bezpieczeństwo żywności rasff ostrzeżenie Główny Inspektor Sanitarny produkt niebezpieczny
IKEA wycofuje szpatułkę kuchenną IKEA 365+ HJÄLTE – wykryto szkodliwe substancje
Shutterstock

GIS ostrzega: pierwszorzędowe aminy aromatyczne w produkcie kuchennym IKEA

Główny Inspektor Sanitarny (GIS) został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszy (RASFF) o stwierdzeniu migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu określonego poniżej do żywności.

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i nie powinny znajdować się w żywności.

Które produkty są objęte wycofaniem?

Nazwa produktu: Szpatułka nylonowa 365+ Hjälte Spatula, marki IKEA

Nr artykułu: 401-494-62 (datownik produkcyjny 2445 RRTT)

Dystrybutor w Polsce: IKEA Retail Sp. z o.o., Janki, Pl. Szwedzki 3, 05-090 Raszyn

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Kraj pochodzenia: Chiny

IKEA wycofuje z rynku łyżki do mieszania IKEA 365+ HJÄLTE z określoną datą produkcji ze względu na niedopuszczalny poziom migracji amin aromatycznych z tych wyrobów.

Co zrobić, jeśli masz ten produkt w domu?

IKEA apeluje do wszystkich, którzy nabyli łyżkę do mieszania IKEA 365+ HJÄLTE, aby zaprzestali jej używania i skontaktowali się z IKEA.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej przy współpracy z dystrybutorem, monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu.

Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link