
Spis treści
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie, które dotyczy jednej z partii sera. W produkcie wykryta została bakteria Escherichia coli produkującą toksynę Shiga (STEC). W komunikatach dodano, że nie należy ich spożywać.
Ser wycofany z obiegu - przyczyna
O jaki produkt dokładnie chodzi? To ser dojrzewający "MORBIER AOP". Wykryta w produkcie bakteria produkuje toksynę Shiga (STEC). Jak wyjaśnia GIS zakażenie nią może prowadzić do bardzo poważnych problemów zdrowotnych m.in. krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki.
W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia, objawiające się jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa - czytamy w komunikacie GIS.
Ser wycofany z obrotu - dane produktu
Oto dokładne dane wycofanego z obrotu produktu przed którym ostrzega GIS
Produkt: "Ser MORBIER AOP"
Daty minimalnej trwałości: 29.03.2025; 22.03.2025; 15.03.2025; 08.03.2025; 22.02.2025; 08.02.2025; 30.01.2025; 23.01.2025; 09.01.2025.
Ostrzeżeniem dotyczy wszystkich numerów partii sera z podanymi datami. Produkt ten pochodzi z Francji. Z komunikatu GIS wynika, że proces wycofania sera "MORBIER AOP" jest monitorowany przez organy urzędowej kontroli żywności.
GIS wydaje ostrzeżenia. Dlaczego?
Jak zaznacza GIS ostrzeżenia, które są publikowane na stronie internetowej tej instytucji, nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań, czyli zwrotu produktów do sklepu i wycofania ich z asortymentu.